MERSIN KÜLTÜR MERKEZI

TARİHÇEMİZ

        

 

 

           

 

            Şubat 1944 yılında Vali Tevfik Sırrı Gür tarafından temeli atılarak inşaatına başlanan Cumhuriyet Dönemi ilk sivil mimarlık yapıtlarından biri olan Mersin Kültür Merkezi binası (Eski Halkevi)  2 yıl 8 ayda tamamlanmış olup Cumhuriyetimizin kuruluşunun 23’ ncü yılı etkinlikleri kapsamında 29 Ekim 1946 Salı günü hizmete açılmıştır.

           Mersin Kültür Merkezi (eski halkevi) inşaatı sırasında 06.10.1946 tarihinde ilimize gelen Cumhurbaşkanı İsmet İNÖNÜ, binamız  için Şeref  Defteri2ne " Mersin Halkevini zevkle ve iftiharla gezdim. Bu ev halkevlerimiz içinde bir incidir. Memleket ölçüsünde ehemmiyet ve kıymet kazanacaktır. Vali Tevfik Sırrı GÜR ve Mersinlilere bu halkevi için tebriklerimi ve teşekkürlerimi yazmak ile bahtiyarım." diye yazmıştır.

            Mersin Kültür Merkezinde 1 Mart, 3 Mart ve 4 Mart 1947 tarihlerinde Madam Butterfly operası  Ankara’dan sonra Anadolu’da ilk kez ilimizde üç temsil  olarak sahnelenmiştir

            1946 yılında açılan Mersin Kültür Merkezi’ nde 1200 kişilik tiyatro ve sinema salonu, toplantı ve kütüphane odaları, halkevi dershaneleri ve spor salonu yer almaktadır.

             1946-1951 yılları arasında faaliyetleri Halkevi Başkanlığı’na bağlı olarak yürütülen merkezimizde kültür, sanat ve spor amaçlı faaliyetler yoğun bir şekilde yürütülmüş olup 1951 yılında halkevleri kapatılmış ancak bina öncelikle Milli Eğitim Bakanlığına bağlanarak Dumlupınar Ortaokulu, Kız Meslek Lisesi, Halk Eğitim Merkezi, sonrasında Güzel Sanatlar Galerisi vb.olarak hizmet vermeye devam etmiş;  04.01.1977 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı  devralmıştır.

           Bakanlığımızca bina devralındıktan sonra  binanın restorasyonuna başlanmış,  1991 yılında binanın restorasyonu tamamlanarak Mersin Kültür Merkezi (MKM) olarak bina hizmete açılmıştır. Binamızda Seyirci Salonu, Şeref Salonu, Prova Salonu, Bale Salonu (Prova odaları) ile çalışma odaları bulunmaktadır. Seyirci Salonumuzda 444 kişilik Parter bölümü, 194 kişilik  Balkon bölümü  olmak üzere toplam 638 kişiliktir.      

            Şu an Mersin Kültür Merkezi binamızda 1990 yılında kurulan Mersin Opera ve Balesi Müdürlüğü ile Güzel Sanatlar Galerisi birimi bulunmaktadır. Tiyatro, konser, opera vb. sanat faaliyetleri ile birimlerimiz ilimize hizmet etmektedir.